Kassaskåpsflytt

Vårt företag hade ett kassaskåp som skulle flyttas ut från vårt gamla kontor i Hötorgsskraporna och tas till våra nya kontor på Kungsholmen. Självklart anlitade vi en flyttfirma i Stockholm som är specialister på kassaskåpsflytt och andra tunglyft. De verkade väldigt förtroendeingivande och skulle ta några tusenlappar för att flytta detta åbäke till skåp. Kassaskåpet var så tungt så att vi på kontoret kunde inte ens rucka det när vi försökte se om det låg något bakom intill väggen. 

När flyttfirman väl kom fram var det fyra killar som skulle flytta skåpet. De hade inget problem att påbörja flytten men när de kom fram till trapporna uppstod problem. De hade bara två selar och trappan var lite brantare än de först trott. De frågade snällt om de kunde ta kassaskåpet i hissen men tyvärr hade vi fått nej när vi ansökte om detta vid en tidigare flytt. Killarna blev ganska sura då vikten egentligen inte skulle varit ett problem utan problemet var att hissens insida skulle kunna skadat av något så stort och tungt. Vikten gör att skåpet blir väldigt svårkontrollerat vilket hade orsakat problem tidigare för andra flyttfirmor. En av flyttkillarna som kallades för Stor-Marre tog ledningen i arbetet. Ett beslut som kanske inte var helt väntat då samma person tidigare under flytten av kassaskåpet sagt att "de inte borde känna på hur tungt skåpet är då det bara gör att det blir jobbigare att lyfta senare" då man huvudet vet om att det är för tungt. Detta hade han lärt sig under sin tid på en flyttfirma i Finland. Bland det dummaste jag hört tänkte jag men sa inget då jag inte ville lägga mig i hur de skulle göra sitt jobb. 

När de nu skulle börja bära ner kassaskåpet var ett en kille som var tvungen att gå nedanför skåpet i trappan. Helt sjukt farligt tänkte jag och hade jag vetat hur rätt jag skulle få skulle jag nog även meddelat flyttfirma detta men tänkte att de är proffs och de vet hur man flyttar en kassaskåp säkert. 

Efter cirka 30 minuter hör jag ett ljud som bara kunde betyda en sak, allt hade gått åt helvete, En av selarna hade glidit ut från skåpet vilket orsakat killarna att tappa skåpet som börjat åka ner för trappan. Då en av flyttkillarna stod bakom hade självklart skåpet tagit med sig denna kille in i väggen som var nedanför trappan. Fastklämd mellan skåpet och väggen satt nu denna flyttgubbe och mådde ganska dåligt. En panik hade spridit sig i trapphuset och de andra flyttgubbarna ville få loss deras kollega så snabbt som möjligt samtidigt som de ringde efter en ambulans. Då hörde man plötsligt Stor-Marre skrikandes "Nej fan! Rör inte kassaskåpet! Vi måste vänta på ambulansen.". Om detta egentligen gjorde någon skillnad har jag ingen anning men jag fick höra senare i veckan att killen i alla fall hade överlevt men fick stora invärtes skador. 

Firman skickade dit några andra killar som löste det med vettig utrustningen istället för selar och kroppar. En slags pirra som kunde klättra i trappor gjorde flyttjobbet betydligt enklare.